administrator Admin
Mesaje : 10 Data de inscriere : 28/12/2011 Varsta : 40 Localizare : BOLINTIN-DEAL jud.GIURGIU
| Subiect: UN MIC PROGRAM Mar Ian 03, 2012 11:15 am | |
| Ianuarie:
- Deparatizarea intregului efectiv printr-un tratament in apa de baut sau individual prin administrarea pe cioc
- Pentru viermii nematoizi intenstinali: Ascardia, Capilaria si Haeterakis (Avicas sau Antiworm).
- Examenul coproparazitologic pe probe de dejectii prelevate randomizat din circa 8-10 puncte (centru, colturi, cuiburi, odihnitori), circa 100-200 g dejectii.
- Atunci cand ati folosit Avicas nu mai este nevoie de repetarea actiunii, se va repetat doar tratamentul dupa 14 zile de la prima deparazitare, atunci cand s-a folosit Antiworm si apoi din 8 in 8 saptamani, in functie de rezultatul examenului coproparazitologic.
- Repetarea examenului coproparazitologic si evaluarea eficientei, urmat de curatenia adapostului.
- Vitaminizarea cu complexe vitamino-minerale (A &S) de tipul: Aminovital, Energy-coon, Fortalyt, Omniform, Supervit, Vitamix sau Concentrat proteinic, vitaminic, mineral A1-40, A2-35.
- Depistari pentru ectoparaziti de corp, de pana, de adapost si tratamente cu Avicas sau Antiworm si deparazitarea adapostului cu Cyper-vet.
Februarie:
- Vaccinarea contra paramixovirozei folosind vaccin inactivat Columbovac sau vaccin viu Newvac LS&(, Newvac LaSota. Vaccinul pentru porumbei va fi administrat conform instructiunilor de insotire a producatorului. Vaccinul Newvac LS79 si Newvac LaSota pentru pasare adminstrand intr 4-6 doze pui de de gaina/ per porumbel
- Vaccinare contra Salmonelozei – Salmoral – conform instructiunilor
- Vitaminizare cu complexe vitamino-minerale (CPVM) 3-5 zile in furaj sau in apa de baut pentru sustinerea imunitatii.
Martie:
- Inceperea operatiunilor de reproductie si selectie
- Examinarea individuala
- Executarea reformelor
- Formarea familiilor
- Selectionarea elitei si a performerilor
- Verificarea cuiburilor, ouatului, clocitului si ecloziunile
- Bonitarea cuplurilor dupa performantele de reproductie
- Examenul sanitar veterinar al oualelor limpezi, cu pui morti in coaja, a puilor neviabili, cu defecte (hipotrepsici sau cu monstruozitati etc.), a meconiului si primele dejectii pentru evidentierea timpurie a infectiilor cu salmonella, e-coli, pseudomonas, trichomonas sp
Aprilie:
- Inregistrarea ecloziunilor dupa inelele de marcaj in scopul stabilirii exacte a datei de vaccinare contra paramixovirozei a noii generatii de pui (de preferat oculoconjunctival la doua saptamani dupa vaccinarea cu Newvac LS79), cu 4 zile inaite de intarcare.
- vaccinare impotriva difterovariolei a adultilor pentru a permite instalarea protectiei in luna mai cand apar tantarii care sunt vectorul transmitator al virusului. Vaccinarea contra difterovariolei in efectivele cu antecedente se vor vaccina puii la varsta de 4 zile.
- Executarea vaccinarilor de completare a puilor care au implinit varsa de 30 de zile.
- Curatenia, dezinfectiile si dezinsectiile de intretinere, in special in cuiburile cu pui (Galifos, Cyper-vet, A & S International 2000)
Mai-Iunie:
- Inceperea pregatirii si a executarii zborurilor de antrenament la puii la care au trecut 3 saptamani de la vaccinarea contra paramixovirozei si variolei
- Pregatirea pentru concursuri – vitaminizari cu complexe vitamino-minerale energizante.
Iulie-August:
- Actiuni de rutina privind punctajul performantelor si a criteriilor de selectie.
- Actiuni sustinute de dezinsectie contra mustelor si tantarilor prin aspersari in adapost, aplicatii individuale de adaos de dezinsectanti in scaldatorile cu nisip si cenusa.
Septembrie:
- Examene de depistare coproparazitologice pentru viermii nematoizi intestinali, cat si pentru ectoparaziti de adapost, de corp, de pene (Avicas, antiworm, Galifos).
- Examene de depistare prin tampoane faringiene si cloacale a trichomonozei (cazuri clinice sau purtatori) prin examen direct de laborator. Tratamente atat individuale, cat si colective.
Octombrie:
- Vaccinarea de toamna pentru paramixoviroza si de completare la tineretul din anul curent contra variolei
- Vitaminizari pentru intrarea in sezonul rece
Noiembrie -Decembrie:
- Pregatirea pentru iernat
- Examene de depistare
- Intocmirea programului de reproductie, selectie si sanitar-veterninar pentru anul urmator
- Efectuarea vaccinarilor optionale pentru salmoneloza acolo unde este cazul (Salmoral)
| |
|